Τι είναι σκολίωση

Αρχική Τι είναι σκολίωση
 • Τι είναι σκολίωση

  Σκολίωση

  Σκολίωση ονομάζεται η πάθηση της σπονδυλικής στήλης, κατά την οποία υπάρχει παρέκκλιση από τη μέση γραμμή και παραμόρφωσή της σε τρία επίπεδα (πλάγιο, προσθιοπίσθιο και στροφικό.) Η αιτία της Σκολίωσης των παιδιών και των εφήβων είναι άγνωστη στο 85% των περιπτώσεων

   

  Η Σπονδυλική Στήλη του ανθρώπινου σώματος απαρτίζεται από τρία κυρτώματα απαραίτητα για την σωστή ισορροπία του σώματος. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από  τον φυσιολογικό μέσο άξονα οδηγεί σε παραμορφώσεις, όπως ευθειασμός του αυχένα, κύφωση , λόρδωση κ σκολίωση.

  Η σκολίωση είναι η τρισδιάστατη παραμόρφωση της Σπονδυλικής Στήλης κατά  την οποία υπάρχει παρέκκλιση  από τον μέσο άξονα ή πλάγιο κύρτωμα της Σπονδυλικής Στήλης που συχνά συνοδεύεται από στροφή των σπονδύλων.

  Τα αίτια της Σκολίωσης και η ηλικία εμφάνισης της ποικίλουν.

  Η αντιμετώπιση της εξαρτάται από το πόσο έγκαιρη είναι η διάγνωση της. Οι σκολιώσεις μέχρι 25Ο γωνία κλίσης κ σε μικρές ηλικίες, έχουν ελαστικές ιδιότητες , που σημαίνει ότι με κατάλληλη θεραπεία μπορούν να επανέλθουν στα φυσιολογικά όρια. Σε μεγαλύτερες μορφές σκολίωσης υπάρχουν πλαστικές παραμορφώσεις των σπονδύλων  κ κατά συνέπεια  την δυσκολότερη επαναφορά της στα φυσιολογικά όρια. Με την σωστή θεραπεία  μπορεί η Σπονδυλική Στήλη να επανέλθει  αλλά όχι κ η  παραμόρφωση των σπονδύλων.

  Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Οδηγίες προς τους γονείς.

  Η έγκαιρη διάγνωσή και η πρώιμη θεραπεία της σκολίωσης κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της επιδείνωσης της παραμόρφωσης. Η ιδιοπαθής σκολίωση μπορεί να μην αναγνωριστεί στο παιδί γιατί σπάνια είναι επώδυνη. Συνεπώς οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν για «σημεία σκολίωσης» όταν το παιδί είναι περίπου στην ηλικία των οκτώ ετών.

  Τέτοια σημεία ελέγχου είναι τα εξής:

  ·    Μη ομαλή εμφάνιση του περιγράμματος των ώμων.

  ·    Προπέτεια της ωμοπλάτης.

  ·    Ασυμμετρία  της μέσης.

  ·    Ανύψωση του ενός από τα ισχία.

  ·    Κάθισμα ή κατάκλιση από τη μία πλευρά.

  ·    Ψηλότερη θέση των πλευρών ή γοφοί που προεξέχουν.

   

  Είδη σκολίωσης:

   

  ·    Συγγενής Σκολίωση : οφείλονται στον ατελή σχηματισμό των σπονδύλων   κυρίως κατά της πρώτες εβδομάδες τις εμβρυακής ζωής

  ·    Νευρομυϊκή Σκολίωση:  η οποία δημιουργείται από παθήσεις του νευρικού ή μυϊκού συστήματος, όπως εγκεφαλική παράλυση  κ σκολιώσεις   που οφείλονται σε τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης  π.χ. κατάγματα ή στροφή των σπονδύλων από φλεγμονές ή όγκους.

  ·    Ιδιοπαθής:η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό και είναι άγνωστης αιτιολογίας. Η πάθηση αυτή συνήθως είναι χωρίς συμπτώματα και ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Η συχνή παρακολούθηση , είναι απαραίτητη για την πρόληψη και τη θεραπεία.

  ·    Λειτουργική: η μορφή αυτή αποκαθίσταται πλήρως όταν η αιτία που την προκαλεί εξαλειφθεί. Πιο πιθανές αιτίες λειτουργικής σκολίωσης είναι λόγω έντονου μυϊκού σπασμού πλησίον της σπονδυλικής στήλης, λόγω ανισοσκελίας, λόγω έντονης δισκοπάθειας, καθώς ο ασθενής προσπαθεί να αποφορτίσει την πάσχουσα πλευρά, λόγω κακής στάσης,  περίοδο εγκυμοσύνης το τελευταίο τρίμηνο, (καθώς το έμβρυο μπορεί να αλλάξει το κέντρο βάρους της εγκύου)

   

  ·    Σκολίωση ενηλίκων: μπορεί να είναι μια σκολίωση όλων  των άλλων ειδών ή μπορεί να δημιουργηθεί.  Δημιουργείται από την καταπόνηση των δίσκων στο κοίλο της καμπύλης και την σφηνοειδή παραμόρφωση αυτών, με αποτέλεσμα την επιπλέον αύξηση της καμπύλης, η οποία με την σειρά της επιβαρύνει μηχανικά την σκολίωση μεγαλώνοντας το πρόβλημα.

   

   

   

  Στην σκολίωση ανατομικά υπάρχει ασυμμετρία στις μυικές ομάδες της σπονδυλικής στήλης.Ανάλογα απο ποιά πλεύρα υπάρχει η καμπύλη έχουμε ανίστοιχα σφιγμένους κ τεντωμένους μύες (ισχυρές κ αδύναμες μυικές ομάδες) οι αδύναμοι μύες δεν καταφέρνουν να ισορροπήσουν την σπονδυλική στήλη.